Eva et sa sauce aux pistaches

pistaches recette facile

Eva est mon amie depuis longtemps (il vaut mieux ne pas compter les années…). Il faut la connaître pour bien la comprendre. Toujours habillée de manière assortie, elle change la couleur de ses vêtements et le vernis de ses ongles, selon son humeur.
À l’occasion de mon enterrement de vie de jeune fille, on a demandé à chacune quelque chose pour le dîner ; certaines ont sombré dans le désespoir de devoir cuisiner, l’une d’elles a cuit 20 œufs durs, une autre a acheté un melon d’eau… Eva, au contraire, n’a pas paniqué, avant tout elle a choisi une robe verte et blanche pour la soirée, avec tous les accessoires correspondants parfaitement. La nourriture incluse.
On peut donc dire que les pistaches lui convenaient.
Et par hasard, sa sauce aux pistaches était parfaite, non seulement avec son sac à main, mais aussi avec les œufs durs !
Et voilà sa recette réalisée par moi, incroyablement simple, mais tellement délicieuse, exactement comme Eva !

Ingrédients:
250 gr. de pistaches décortiques • 4 gousse d’ail (2 à mon goût c’est mieux) • 2 cuillères de vinaigre • 2 tranches de pain de mie, précédemment mouillé avec de l’eau • Le jus de 2 citrons • Huile d’olive • Sel et poivre au goût

Préparation:

  • Ébouillantez les pistaches dans une casserole environ 3/5 minutes ;
  • enlevez la peau et essuyez-les avec du papier ;
  • à l’aide d’un mixeur, hachez les pistaches avec les tranches de pain et le vinaigre ;
  • quand ils sont bien hachés, ajoutez l’huile d’olive et le jus de citron jusqu’à obtenir la consistance que vous aimez ;
  • ajustez l’assaisonnement à votre goût.

Servez la sauce avec du pain rôti ou avec des crudités.

• • •

Eva and her pistachios sauce

Eva is my friend for a longtime (it is better to not count the exact numbers of years…time flies) and in order to understand the background of this recipe better please let me take a few minutes of your time to introduce my friend.. Everyday dressed up with clothes perfectly coordinated, she changes the color of her outfit and her nail polish according to her mood. For my bachelorette party, the girls who were in charge of the entire organization asked all the other guest ladies to prepare some food for the dinner. Some of them, completely unable and discouraged to cook, showed up with 20 boiled eggs, others brought a watermelon,..and Eva? She chose a green and white dress for the occasion, of course with all matching accessories, food included! Indeed she decided that pistachio sauce suited her outfit perfectly! It turned out later that her pistachio sauce matched not only the color of her purse, but also the 20 boiled eggs! Et voilá her recipe of pistachio sauce realized by myself, unbelievably simple to prepare but extremely tasty as my friend Eva

Ingredients:
250 gr. shelled pistachios • 4 garlic cloves (for my taste 2 is better) • 2 tablespoons of vinegar • 2 slices of sandwich bread, previously wet with water • 2 lemons ‘juice • Olive oil • Salt and pepper to taste

Directions:

  • In a small saucepan blanch the pistachios for 3/5 minutes;
  • Remove the pistachios ‘skins, then dry them with paper towels;
  • Mince the pistachios, the bread and the vinegar with a food processor;
  • When the sauce is well minced add the lemons ‘juice and the olive oil until you get the consistence that you like most;
  • Adjust with salt and pepper;

Serve with toasted bread and crudité of fresh vegetables.

Photo By:
Ali Inay

4 thoughts on “Eva et sa sauce aux pistaches

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s