Celeriac soup with scallops and pancetta

Soupe de céleri-rave, pétoncles et pancetta

Soupe de céleri-rave, pétoncles et pancetta
La période des fêtes est extrêmement contradictoire. On mange, on mange, en sachant déjà qu’il faudra être au régime tout de suite après. Mais ça représente une vrai torture… comment peut-on manger des salades si dans nos yeux resplendi encore l’image de la table pleine de gourmandises ?! Vous l’avez déjà peut-être remarqué je suis une femme de compromis, et une fois encore pour cette recette j’ai imaginé un savoureux mariage entre la légèreté du céleri-rave et l’union insolite des pétoncles avec la pancetta.

Ingrédients pour 4 personnes
2 céleri-raves•1 grosse échalote ou 1 oignon•1 pomme de terre moyenne•4-5 cuillères d’huile d’olive•300 gr. de pétoncles•20-30 gr. de pancetta, coupée en petits morceaux•Sel et poivre

  • Pelez et émincez l’échalote (ou l’oignon), faites-le blondir dans une marmite avec 3-4 cuillères d’huile d’olive ;
  • Épluchez les céleris-raves et la pomme de terre, ajoutez-les dans la marmite et faites-les suer environ 5/7 minutes ;
  • Couvrez d’eau jusqu’au niveau des légumes, ajoutez une bonne pincée de sel. Dès que cela bout, laissez cuire environ 15/20 minutes à grand feu, ou jusqu’à ce que les légumes soient tendres ;
  • Pendant ce temps faites réchauffer le reste de l’huile dans une poêle, ajoutez les morceaux de pancetta et faites suer pendant 1-2 minutes, puis ajoutez les pétoncles et poursuivez la cuisson encore quelques minutes ; retirez du feu et réservez ;
  • Lorsque les céleri-raves et la pomme de terre sont cuites, videz un peu d’eau et mixez les légumes hors du feu à l’aide d’un mixeur jusqu’à obtenir un mélange homogène ;
  • Versez la soupe de céleri-raves dans les bols et garnissez avec 1-2 cuillères de pancetta et de pétoncles avant de servir.

• • •

Celeriac soup with scallops and pancetta

Celeriac soup with scallops and pancetta
Christmas time is extremely contradictory: people eat and eat already knowing that they will have to start their diet soon after the holidays. What a torture! … How can people eat salad if the image of their shining tables full of delicacies is still in front of their eyes? As you might have already noticed I’m that kind of women who likes to find the right balance. Therefore, even for this recipe I have imagined a testy match between the lightness of the celeriac and the unusual union of the scallops with pancetta. The celeriac soup turned out to be even better then I thought.

Ingredients (4 servings)
2 celeriac•1 big shallot or 1 onion•1 medium potato•4-5 tablespoons of olive oil•300 gr. of scallops•20-30 gr of pancetta, cut in pieces•Salt and pepper

  • Peel and chop the shallot (or the onion) in a medium saucepan, cook the onion with 3-4 tablespoons of olive oil until softened;
  • Add the celeriac and the potato peeled and diced, cook for about 5-7 minutes;
  • Cover with water up to the level of the vegetables, add some salt and let it cook for about 15-20 minutes or until the celeriac is tender;
  • While the celeriac end the potato are cooking stir-fry in a small pan the pancetta with the remaining oil for 1-2 minutes, than add the scallops and keep cooking few more minutes; set aside;
  • Remove from the heat and using an electric blender blend the vegetables until smooth*;
  • Pour the celeriac soup into the bowls and top with the scallops and pancetta.

* In case you like a thicker soup, take out little bit of water.

• • •

Crema di sedano rapa con capesante e pancetta
Ingredienti per 4 persone
1 grosso scalogno (o 1 cipolla)•2 sedani rapa, sbucciati e tagliati a tocchetti•1 patata media, sbucciata e tagliata in pezzi•4-5 cucchiai di olio d’oliva•300 gr. di capesante*•20-30 gr di pancetta, tagliata in piccoli pezzi•Sale e pepe

  • Sbucciate e tritate lo scalogno (o la cipolla) e cuocetelo con 3-4 cucchiai di olio d’oliva fino a quando sarà più morbido;
  • Aggiungere il sedano rapa e la patata, fate insaporire per circa 5-7 minuti;
  • Coprite d’acqua fino al livello delle verdure, aggiungete un po’ di sale e lasciate cuocere per circa 15-20 minuti o fino a quando il sedano rapa sarà diventato tenero;
  • Mentre il sedano rapa e la patata cuociono, in una piccola padella saltate la pancetta con l’olio rimasto per 1-2 minuti, poi aggiungete le capesante e cuocete ancora per qualche minuto, mettete da parte;
  • Togliere dal fuoco le verdure e con l’aiuto di un mixer o di un frullatore riducetele in una crema liscia;
  • Versare la crema di sedano rapa nelle scodelle e guarnite con le capesante e la pancetta.

* Nel caso non riusciate a trovare le capesante piccole, potete acquistare quelle più grandi, calcolandone 2/3 per persona.
* Nel caso in cui vi piaccia una zuppa più densa, togliete un po’ d’acqua prima di frullare le verdure.

crema di sedano rapa con capesante e pancetta

2 thoughts on “Celeriac soup with scallops and pancetta

  1. Haha, you are so right, it’s silly isn’t it? I don’t know why people gorge themselves on food over the holidays. It’s not worth it in terms of the diet afterwards! This soup looks absolutely divine, love your photography also. Scallops and celeriac are a beautiful combination! Love your blog, thanks for visiting me and giving me the chance to find your lovely space here xx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s