Pasta stuffed with ricotta and radicchio served on pumpkin cream

pasta with radicchio e ricotta

french version english version italian version

The indisputable advantage of pasta is the absence of limitations in the ways of preparing it. The outcome is always guaranteed. Try to go beyond the usual recipes (tomato, pesto, bolognese …) and use all your extravagant fantasies (not just in the kitchen ☺). You can trust pasta. If you make a mistake, indeed, if an ingredient is replaced by another one, if we do not have the right pot, the recipe will be different but perhaps it will be better. Practice makes perfect! Talking about being creative, the recipe’s original author needs to be quoted… the first time I prepared this recipe I was with my mother and her friend, Mrs. Margherita, who has long surprised me with her whimsical and delicious dishes.

stuffed pasta with radicchio and ricotta and pumkin cream

Ingredients for 4 people:

1 packet of pasta “paccheri”
For the pumpkin cream250 gr. of pumpkin, peeled and cut into cubes • 60 gr. chopped onion • 30 ml. of vegetable broth (or water)
For the filling500 gr. of ricotta cheese • 1 bunch of radicchio (red chicory) • 40 gr. of grated parmesan 1 tablespoon of anchovy paste • olive oil • salt and pepper

  • Grease a baking pan (at least 7 cm high)
  • For the pumpkin cream: in a saucepan brown the pumpkin and the onion with a little olive oil for 7/8 minutes, then add the broth and let it cook over medium heat for about 15/20 minutes or until tender; Take it off the heat, blend the pumpkin soup until smooth, set aside;
  • For the ricotta and radicchio stuffing: cut the radicchio into julienne strips and and cook them in a pan with some olive oil for about 10 minutes; in a bowl mix the ricotta cheese, the grated parmesan, and the anchovy paste. Lastly add the radicchio, salt and pepper, then set aside;
  • Cook the pasta and strain it 2/3 minutes in advance;
  • Oiling your fingers open each piece of pasta, using a piping bag (or small spoon) stuff each pasta piece with radicchio and ricotta mixture until running out of the filling;
  • Place the stuffed pasta in the baking pan, put in the oven and let broil about 5 minutes;
  • Pour the pumpkin cream on each plate and place on the top of it 4/5 pieces of stuffed pasta. Season with olive oil and, if you like, more grated parmesan.

• • •

Pâtes farcies au radicchio et ricotta servies sur crème de citrouille

pâtes farcies à la ricotta et chicorée rouge

L’avantage incontestable des pâtes est l’absence de limites dans la manière de les préparer. Le résultat est toujours garanti. Essayez d’aller au-delà des habituelles recettes (tomates, pesto, bolognaise…) et partagez toutes vos fantaisies, pas seulement en cuisine ☺. Vous pouvez totalement faire confiance aux pâtes. En fait, si l’on se trompe, si l’on remplace un ingrédient par un autre ou on n’a pas la bonne marmite, la recette sera différente, mais peut-être aussi meilleure. C’est en forgeant qu’on devient forgeron ! Les pâtes farcies au radicchio, la première fois, je les ai réalisées avec ma mère et son amie, Madame Margherita, qui me surprend depuis longtemps avec ses plats extravagants et délicieux.

Ingrédients pour 4 personnes :

1 paquet de pâtes « paccheri » ou d’une autre forme similaire
Crème de citrouille: 250 gr. de citrouille, pelée et coupée en dés • 60 gr. d’oignon haché • 30 ml. de bouillon végétal (ou de l’eau si vous n’en avez pas)
Farce; 500 gr. de ricotta de bonne qualité • 1 touffe de radicchio (chicorée rouge) • 40 gr. de parmesan râpé • 1 cuillère à table de pâte d’anchois • huile d’olive • sel et poivre

  • Badigeonnez avec du beurre un plat à rôti, haut d’au moins 7 cm, réservez ;
  • Pour la crème de citrouille: rissolez la citrouille et l’oignon avec un peu d’huile d’olive pendant 7/8 minutes, ajoutez le bouillon et laissez mijoter jusqu’à ce que les légumes soient tendres ; passez la citrouille au moulin à légumes ou au mixeur, corrigez l’assaisonnement si nécessaire, réservez ;
  • Pour la farce de ricotta e radicchio: coupez le radicchio à la julienne et cuisez-le dans une poêle avec de l’huile d’olive environ 10 minutes ; mélangez bien la ricotta, le parmesan, la pâte d’anchois, ajoutez le radicchio dès qu’il ne sera plus chaud, sel et poivre au goût;
  • Cuisez les pâtes, mais égouttez-les 2/3 minutes à l’avance ;
  • Huilez vos doigts et ouvrez chaque morceau de pâte, farcissez-les avec le mélange de radicchio et ricotta à l’aide d’un sac à poche (ou d’une petite cuillère) jusqu’à épuisement de la farce ;
  • Déposez les pâtes farcies dans le plat à rôti, enfournez et laissez gratiner environ 5 minutes ;
  • Versez la crème sur le fond de chaque assiette et déposez 4/5 morceaux de pâtes farcies. Assaisonnez avec de l’huile d’olive et, s’il vous plaît, du parmesan râpé.

• • •

Paccheri ripieni di ricotta e radicchio serviti su crema di zucca

paccheri ripieni alla ricotta e radicchio su crea di zucca

Ingredienti per 4 persone:

1 pacco di paccheri
Crema di zucca: 250 gr. di zucca, sbucciata e tagliata a pezzetti • 60 gr. di cipolla tritata • 30 ml . brodo vegetale (o acqua se non lo avete)

Ripieno di ricotta e radicchio: 500 gr. di ricotta • 1 cespo di radicchio • 40 gr. di parmigiano grattugiato • 1 cucchiaio di pasta d’acciughe • olio d’ oliva • sale e pepe

  • Imburrate una teglia da forno alta almeno 7 cm., tenetela da parte ;
  • Per la crema di zucca: soffriggete la zucca e la cipolla con un po ‘di olio d’oliva per 7/8 minuti, aggiungete poi il brodo e lasciate cuocere finché le verdure saranno tenere, passate la zucca con un passaverdura o con il mixer, regolate di sale se necessario, tenete da parte;
  • Per il ripieno di ricotta e radicchio: tagliate il radicchio a julienne e cuocetelo in una padella con olio d’oliva per circa 10 minuti, mescolate bene la ricotta, il parmigiano e la pasta d’acciughe , aggiungete il radicchio per ultimo non appena si sarà raffreddato, salate e pepate;
  • Cuocete la pasta, scolandola 2/3 minuti in anticipo ;
  • Ungetevi le dita per aprire i paccheri, riempiteli con il composto di ricotta e radicchio con una sac à poche (o un cucchiaino) fino a quando non avrete esaurito il composto;
  • Sistemate per verticale la pasta ripiena di ricotta e radicchio nella teglia, infornate e lasciate gratinare per circa 5 minuti ;
  • Versate la crema su ogni piatto e posizionate 3/4 pezzi di pasta ripiena. Condite con olio d’oliva e, se lo gradite, ancora parmigiano grattugiato.

stuffed pasta radicchio and ricotta

Photos By:
Ali Inay
Elif Filyos

12 thoughts on “Pasta stuffed with ricotta and radicchio served on pumpkin cream

    • Grazie mille… in effetti ci si può sbizzarrire a paste ripiene e verdure frullate! ah le mie mani sono sempre una prova schiacciante… si notino i segni da bruciature… la più dolorosa quella con il caramello!

  1. oh ecco i paccheriallimpiedi come li chiamavo da piccina!!! sempre frutto della mente creativa di mia nonna : )))
    e giusto lo scorso we pensavo che forse ho troppa zucca in casa e devo cominciare a smaltirne un po’.. prendo ispirazione e mi metto all’ opera!
    bacio!

  2. ecco tre ingredienti per cui stravedo: ricotta, radicchio ma sopra ogni cosa la zucca! io amo la zucca in ogni modo e i tuoi paccheri mi ispirano e mi deliziano! devo solo aver ela pazienza di aspettare fino a sabato quando arrivano le cassette di verdura con i GAS! dai elena puoi farcela! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s