Artichokes and truffle oil tartlets

short crust pastry tartlets

french version english version italian version

I came up with this recipe by chance. During a cleaning day I found a very special book, hidden behind at least 15 other books, on the top of my fridge. This cooking book was a Christmas gift of a friend of mine of many years … what a surprise! It was exactly like receiving it again!This book was full of sticky notes among which I’ve found the artichokes and truffle oil tartlets’ recipe, really easy to prepare and perfect to be served during an aperitif or as an appetizer. Just to be clear, it’s obvious that the responsibility of the big chaos on my bookcases (in the kitchen or in the living room) is not on me, but on the books themselves, always undisciplined and clumsy…

Ingredients:

1 pack of short crust pastry (or about 350 gr. of hand-made pastry, if you feel like doing it) • 1 jar of roasted artichoke hearts in olive oil (about 300 gr.) • 2 tablespoons of milk or cream • truffle oil • salt and pepper • parmesan flakes to garnish

  • Preheat the oven at 180°;
  • On a lightly floured surface roll the pastry until you obtain a thickness of 3/5 mm;
  • Cut the pastry into more or less 12 circles slightly bigger than the diameter of the molds;
  • Put each circle into molds, prick the base with a fork (to prevent the pastry to inflate during cooking), put the tartlets in the oven and blind-bake them until they are golden (more or less 10 minutes);
  • To prepare the artichoke cream, first drip the artichokes from their oil well;
  • Put the artichokes and the milk (or the cream) in a blender or food processor, mash all together until you obtain a quite homogeneous cream;
  • Season the artichokes cream with truffle oil, pepper and salt, according to your taste;
  • Spoon each tartlet with the artichoke cream and garnish them with some Parmesan flakes and, if you like with more truffle oil.

• • •

Tartelettes aux artichauts et huile de truffe

 Tartelettes aux artichauts et huile de truffe

Cette recette est née par hasard… Durant un après-midi de ménage au cours duquel j’ai trouvé, caché derrière au moins 15 livres au-dessus du réfrigérateur, un livre qu’une de mes amies m’avait donné il y a quelques années pour Noël… Quelle belle surprise ! Exactement comme de le recevoir à nouveau. Le livre était plein de marque-pages, parmi lesquels j’ai trouvé ces tartelettes aux artichauts, très faciles à réaliser, indiquées pour un apéritif ou une petite entrée. Soyons clairs que la responsabilité d’avoir des livres cachés dans mes propres bibliothèques (à la cuisine comme au salon) est évidemment celle des bibliothèques, toujours indisciplinées et maladroites.

Ingrédients:

Pâte brisée (1 paquet ou 350 gr. fait maison si vous en avez envie) • 300 gr. d’artichauts rôtis dans de l’huile • 2 cuillères à soupe de lait ou crème • huile de truffe • sel et poivre • écailles de parmesan pour la garniture

  • Préchauffez le four à 180°,
  • Étalez la pâte sur une surface enfarinée (épaisseur de 3 à 5 mm), coupez-la en environ 12 cercles légèrement plus grands que le diamètre des moules ;
  • Déposez la pâte dans les moules et dentelez les bords à l’aide d’un rouleau et faites-la bien adhérer aux moules à l’aide de vos doigts. Piquez la pâte avec une fourchette pour éviter qu’elle gonfle ;
  • Cuisez les tartelettes à l’aveugle au four jusqu’à ce qu’elles soient bien dorées (environ 10 minutes) ;
  • Pour préparer la farce, d’abord bien égouttez l’huile des artichauts, mettez-les dans un mixeur avec le lait et réduisez-les en crème ;
  • Assaisonnez avec l’huile de truffe, le sel et le poivre  selon votre goût ;
  • Déposez la crème d’artichauts à l’huile de truffe dans chaque tartelette ; garnissez avec des écailles de parmesan, et s’il vous plaît, ajoutez encore un filet d’huile d’olive de truffe.

• • •

Crostatine di pasta brisée con crema di carciofi e olio di tartufo

Crostatine alla cream di carciofi e olio di tartufo

Ingredienti:

Pasta brisée (1 confezione o 350 gr. preferite farla a mano ) 300 gr. di carciofi sott’olio • 2 cucchiai di latte o di panna • olio al tartufo • sale e pepe • parmigiano per guarnire

  • Preriscaldate il forno a 180 °;
  • Stendete la pasta brisée su una superficie infarinata (spessore dovrà essere di 3/5 mm), tagliate circa 12 cerchi di pasta, leggermente più grandi rispetto al diametro degli stampi che userete ;
  • Adagiate i cerchietti di pasta brisée negli stampini facendola aderire bene agli stampini con le dita. Bucherellate la pasta con una forchetta per evitare che si gonfi durante la cottura;
  • Cuocetela « alla cieca » in forno fino a quando non saranno dorate (ci vorranno circa 10 minuti ) ;
  • Per il ripieno, prima sgocciolate bene i carciofi dal loro olio, passateli poi al frullatore con il latte o con la panna per ridurli in crema;
  • Condite la crema di carciofi con l’olio al tartufo, salate e pepate;
  • Quando le crostatine di pasta brisée saranno cotte e non più bollenti, riempitele con  la crema di carciofi al tartufo, guarnite con delle scaglie di parmigiano, e se lo desiderate aggiungete ancora un filo di olio d’oliva al tartufo .

short crust tartlets

Photos By:
Ali Inay
Elif Filyos

29 thoughts on “Artichokes and truffle oil tartlets

  1. un sapore che mi dice: Elena mettiti in pista perchè questa ricetta è per te!
    Ho appena ricevuto sia un burro al tartufo che un olio al tartufo. Direi che hoo appena scovato un impeccabile modo per utilizzarlo e testarlo! Grazie!!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s