Spelt and white beans soup

Spelt and white bean soup

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I noticed that the spelt is not really fashionable in Montreal, you can find a lot of grains everywhere but after more than a year living here, I’ve never seen spelt served in restaurants. That’s probably why when I went out with the purpose of buying it without knowing its name, neither in French nor in English , I started talking with a loud voice and moving my hands, exactly how everyone in the world would expect an Italian does. The poor girl who was serving me in the shop started to look at me like I was crazy (how can I blame her???) Finally, after several minutes of cabaret she understood, don’t ask me how, what I was looking for. Not to take the risk of forgetting its name and to thank the poor girl, I bought a lot of spelt, so hereunder comes the first recipe. The spelt and white beans soup seems to have ancient roots in the surroundings of Lucca in Tuscany. This soup is really rich in flavor and proteins, easy to prepare and great especially if it’s prepared the day before!

Ingredients for 4 people:

A handful of onion, carrot and celery cut in small pieces • 300 gr. of white beans * • 250 gr. of spelt• 80 gr.of pancetta (or bacon) • 3/4 tablespoons of olive oil • 200 gr. of canned peeled tomatoes • 1 l. of vegetable broth • 2/3 leaves of sage • salt and pepper

  • Soak the spelt for about 2 hours in cold water, rinse it and set aside:
  • Smash the white beans using a vegetable mill, throwing out only the thicker skins, set aside;
  • In a large pot, stir-fry the chopped pancetta with onion, carrot and celery with olive oil, cook for 5 minutes while stirring;
  • Add the tomatoes and the white beans, salt and pepper, cook for 10 minutes;
  • Add the broth and soon after add the spelt and the sage leaves, cook over a low heat for 50-60 minutes, stirring occasionally. During the cooking time, add water if it’s necessary to prevent the soup from sticking to the bottom of the pot;
  • Serve with olive oil and ground pepper on the top.

* You can choose to use canned beans or, as I did, cook them by yourself. Keep in mind that the flavor of dry white beans is better and their skin is thinner. In case you choose to do exactly how I did, you must soak the beans overnight or 6-8 hours before cooking them.

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Soupe d’épeautre et haricots blancs

Soupe d’épeautre et haricots blancs

J’ai remarqué qu’à Montréal  l’épeautre n’est pas vraiment à la mode, on trouve beaucoup de céréales partout, mais après une année je n’ai encore jamais vu l’épeautre dans les menus de restaurants. C’est pour ça, que quand je suis allée chercher l’épeautre sans connaître son nom, ni en français ni en anglais, sans batterie dans mon portable, j’ai commencé à parler à voix haute avec les mains, exactement comme tout le monde imagine que les Italiennes le font. La pauvre fille qui était en train de me servir me regardait comme si j’étais folle (comment lui donner tort ?!), finalement, après plusieurs minutes de cabaret, elle a compris ce que je cherchais.Pour ne pas prendre le risque d’oublier le nom, et pour remercier la fille, j’ai acheté beaucoup d’épeautre. Et voilà, la recette d’une soupe qui semblerait avoir des racines antiques dans la région de Lucca en Toscane. La soupe d’épeautre et haricots blancs est tellement riche en saveur et en protéines, facile à préparer et superbe si elle est de la veille!

Ingrédients pour 4 personnes:

Mirepoix (oignon, carotte et cèleri) • 300 gr. de haricots blancs * • 250 d’épeautre • 80 gr. de lard (pancetta ou bacon) • 3/4 cuillères à table d’huile d’olive • 200 gr. de tomates pelées en boite • 1 l. de bouillon végétal •  quelques feuilles de sauge • sel et poivre

  • Faites tremper l’épeautre pendant 2 heures avec de l’eau froide
  • Passez au moulin à légumes les haricots, en jetant seulement les peaux les plus épaisses, réservez;
  • Dans une grande marmite, faites revenir la mirepoix  et le lard haché avec l’huile d’olive, laissez cuire pendant 5 minutes tout en remuant;
  • Ajoutez les tomates et les haricots, salez et poivrez,laissez cuire pendant 10 minutes;
  • Ajoutez le bouillon et dès qu’il bout ajoutez aussi l’épeautre  et les feuilles de sauge, faites cuire à feu doux pendant 50-60 minutes, en remuant de temps en temps;
  • Pendant la cuisson, ajoutez de l’eau si nécessaire, pour éviter que la soupe colle au fond de la marmite;
  • Servez avec de l’huile d’olive et du poivre moulu au-dessus

*vous pouvez choisir d’utiliser les haricots blancs en boite ou, comme moi, les cuire vous-même, car leur saveur est meilleure et surtout leur peau est moins épaisse. Dans ce cas-ci, il faut tremper les haricots blancs la nuit ou 6-8 heures avant de les cuire.

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Zuppa di farro con fagioli cannellini

Zuppa di farro e fagioli cannellini

Ingredienti per 4 persone:

Battuto (cipolla, carota e sedano) • 300 gr. di fagioli cannellini* • 250 di farro • 80 gr. di pancetta (o bacon ) • 3-4 cucchiai di olio d’oliva • 200 gr. di pomodori pelati • 1 l.di brodo vegetale • alcune foglie di salvia • sale e pepe

  • Mettere a bagno il farro per circa  2 ore in acqua fredda;
  • Passate i fagioli con un passaverdure, gettando solo le bucce più dure e spesse, tenete da parte;
  • In una pentola capiente fate soffriggere il battuto e la pancetta tritata nell’olio d’oliva per circa 5 minuti mescolando;
  • Aggiungete i pomodori e i fagioli passati, salate e pepate, cuocete per circa 10 minuti;
  • Aggiungete il brodo e subito dopo aggiungete il farro scolato e le foglie di salvia, cuocete a fuoco basso per 50-60 minuti, mescolando ogni tanto . Durante la cottura , se necessario aggiungete dell’acqua per evitare che la minestra si attacchi al fondo della pentola;
  • Servite con olio d’oliva e pepe macinato.

* Potete scegliere di utilizzare anche i fagioli in scatola, io vi consiglio vivamente di cuocerli a parte.

white bean soup with spelt

Photos By:
Ali Inay
Elif Filyos

38 thoughts on “Spelt and white beans soup

  1. Ecco una di quelle bellissime zuppe contadine che riscaldano pancia e sentimenti… le adoro! Le cuocio la sera prima e l’indomani, pur rincasando dal lavoro ad orari che non ce la faresti nemmeno a prepararti un panino…eccola là una bella zuppa fumante bell’e pronta in pochi minuti!
    Prendo nota anche della tua versione….
    Ciao, Tatiana

  2. Ta soupe est delicieuse, tu es un vrai cordon bleu… Elle me fait beaucoup penser a une soupe que l’on mange tres souvent en Afrique du Nord et que l’on appelle Chorba Frik (a base de ble concasse).

  3. Haha, Margherita! That sounds like me in an Asian food store!! Do you know I;m seriously considering learning Mandarin, Cantonese, Thai, some Asian language so I can read what the jars and packets say!! I totally understand your frustration. Here in the US we can buy farro labelled as farro, which is nice for us I suppose! Your Whole Foods there should have it.
    Anyway, the soup looks wonderful, soothing and comforting and perfect to warm up this cold snowy day we’re having.

  4. I’ve been crazy for soup this winter and this one looks really wonderful. I am extremely curious about spelt and I’ve got to try cooking with it. I saw Nigella Lawson cook with spelt spaghetti and it sounded and looked so good. I need to get to a good food store and look for these things.

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