Birthday Cake. Lemon cake with ice cream and meringues

lemon cake ice cream meringue

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Two weeks ago it was my husband’s birthday, the second one we celebrated together in Montreal. I love my husband. I love him even more when a “no matter why” party is approaching, either his birthday or Christmas or any other occasion that should be celebrated, he begins by saying “no gifts, no cakes, we will spend an evening just the two of us, this is the way I like”. Liar! I know for a fact that when he says something, he wants exactly the opposite. And so, gifts, a lot of friends over, a cake with candles in the bargain. After this kind of celebration, of course, he always gets happy like a kid in a candy store. And here’s the cake I prepared for him, the original recipe is taken from the Donna Hay’s book “Seasons “. Since this is a real party cake, I’ll take my chance again with Fiesta Friday, that starting from now is going to have 3 judges… Angie, Julianna and Hilda… and so more and more difficult!

lemon cake stuffed with ice cream and meringue

Ingredients:

125 gr. softened butter • 140 gr. sugar • 2 eggs • ice zest of one lemon + 3 tablespoons of the juice • 225 gr. all-purpose flour • 80 ml. of milk • 1 ½ teaspoons baking powder • pinch of salt
For garnish: 4/5 tablespoons of yogurt ice cream • 3 egg whites • 170 gr of Icing sugar

  • Preheat oven at 160°, grease a mold with butter and set aside;
  • Place butter, sugar and lemon zest in a bowl, mix them with a mixer until you obtain a creamy mixture;
  • Add eggs, one at a time, than the milk and mix well;
  • Mix the flour and baking powder, then add them to the butter and eggs mixture;
  • Pour the mixture into the greased mold and cook about 30 minutes;
  • Once the cake is ready, wait a few minutes to unmold it over a plate and let it cool for ten minutes, then make a hole in the middle of your cake; ;
  • Making sure that it’s not hot, stuff the hole with ice cream and put the cake in the freezer with the tray and leave it there for half an hour;
  • Meanwhile prepare the meringue by placing the egg whites in a bowl and beat them using a mixer until they are extremely firm. Then add the icing sugar and continue to whip the egg whites until the mixture is thick and glossy;
  • Turn on the oven at 200 °, remove the cake from the freezer and garnish it with the meringue, bake and cook under the grill for 2-3 minutes until the meringue becomes lightly brown. Serve immediately.

Le gâteau d’anniversaire.Tarte au citron avec crème glacé et meringues

gâteau d’anniversaire

Il y a 2 semaines, c’était l’anniversaire de mon mari, c’est le deuxième qu’on fête à Montréal. J’adore mon mari. Je l’adore encore plus toutes les fois qu’une fête approche, soit son anniversaire, soit Noël ou n’importe quelle occasion qu’il faudrait fêter, il commence toujours en disant « pas de cadeaux, pas de gâteaux, on va passer une soirée entre nous deux, je préfère ça ». Menteur ! Je sais que quand il dit cela, il a exactement envie du contraire. Et donc, des cadeaux, beaucoup d’amis chez nous, et le gâteau avec des bougies, par-dessus le marché. Après il est tellement content, comme un enfant dans un magasin de bonbons. Voici le gâteau que je lui ai préparé, je me suis inspirée d’une recette dans le livre « Seasons » de Donna Hay, avec quelques petites modifications.

Ingrédients:

125 gr. de beurre ramolli • 170 gr. sucre à glace • 2 œufs • le zeste d’un citron + 3 cuillères à table de son jus• 225 gr. de farine tout usage • 80 ml. de lait • 1 ½ cuillère à thé de levure • une pincée de sel
Pour la garniture: 4/5 cuillères à table de crème glacée au yaourt • 3 blancs d’œuf • 170 gr. de sucre à glace

  • Préchauffez le four à 160°, graissez un moule à tarte et réservez;
  • Dans un bol, placez le beurre, le sucre, le zeste de citron, mélangez avec un mixeur jusqu’à obtenir un mélange assez crémeux;
  • Ajoutez les œufs, un à la fois,puis le lait et mélangez bien ;
  • Mélangez la farine et la levure, puis ajoutez-les au mélange de beurre et œufs;
  • Versez le mélange dans le moule et cuisez environ 30 minutes;
  • Dès que le gâteau sera prêt, attendez quelques minutes démoulez-le sur un plateau et laissez-le refroidir une dizaine de minutes, puis pratiquez un trou au milieu de votre gâteau et vérifiez que ce n’est pas chaud;
  • Farcissez le trou avec la crème glacée et mettez le gâteau au congélateur avec le plateau, laissez au congélateur une demi-heure;
  • En attendant, préparez la meringue en mettant les blancs d’œufs dans un bol et à l’aide d’un mixeur fouettez-les jusqu’à ce qu’ils soient extrêmement fermes.
  • Puis, ajoutez le sucre, tout en continuant de fouetter les blancs d’œufs, jusqu’à un résultat lisse et d’un blanc éclatant;
  • Allumez le four à 200°, sortez le gâteau et garnissez-le avec la meringue, mettez au four et cuisez avec le gril 2-3 minutes, jusqu’à ce que la meringue devienne foncée; servez immédiatement.

La torta di compleanno. Torta al limone con gelato e meringhe.

torta al limone con gelato e meringhe

Ingredienti:

125 g. di burro ammorbidito • 170 gr. di zucchero • 2 uova • la scorza di un limone + 3 cucchiai di succo • 225 gr. di farina • 80 ml. di latte • 1 ½ cucchiaino di lievito in polvere • un pizzico di sale
Per guarnire: 4/5 cucchiai di gelato allo yogurt • 3 albumi • 170 gr. zucchero a velo

  • Preriscaldate il forno a 160 gradi e imburrate uno stampo, tenete da parte;
  • In una ciotola, mettete il burro ammorbidito, lo zucchero e la scorza di limone , mescolate con un mixer fino ad ottenere un composto abbastanza cremoso ;
  • Aggiungete le uova, una alla volta e poi il latte, mescolate bene ;
  • Setacciate la farina e il lievito, poi aggiungeteli al composto di burro e uova ;
  • Versare il composto nella teglia e cuocere circa 30 minuti ;
  • Una volta che la torta è pronta, attendete alcuni minuti poi sfornatela su un piatto o su una gratella e lasciatela raffreddare per una decina di minuti ;
  • Fate un buco nel mezzo della vostra torta e assicuratevi che non sia calda;
  • Riepmite il buco con il gelato e mettete la torta in freezer per mezz’ora ;
  • Nel frattempo, preparare la meringa mettendo gli albumi e un pizzico di sale in una ciotola, con un mixer/planetaria montateli fino a che non saranno ben fermi.
  • Aggiungete poi lo zucchero sempre continuando a « montare » fino a che la vostra meringa non saranno fermissime e bianche « brillanti ».
  • Accendete il forno a 200 °, togliete la torta dal freezer et decoratela con la meringa , infornate e cuocere sotto al per grill 2-3 minuti , o fino a quando la meringa non si colora . Servire immediatamente.

lemon and meringue cake

122 thoughts on “Birthday Cake. Lemon cake with ice cream and meringues

  1. Pingback: Fiesta Friday #11 | The Novice Gardener

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