Apple butter

 

 

apple butter

The malicious queen of Snow White’s tale would be very proud of me, because for a few weeks my fruit basket is always full of tasty red apples. Since I already have my Prince Charming, the only things I miss are the Seven Dwarfs… I will work on it. Meanwhile, I’ve used my apples to make an “apple butter”, which turned out to be scrumptious, especially if eaten with a little bit of cinnamon or to accompany a cake. Once made, keep it in the refrigerator for a few days without any problems.

Ingredients:

4 red apples • 3 plentiful tablespoons of brown sugar • 60 gr. of butter • 1 teaspoon of lemon juice • 1 teaspoon of cinnamon

  • Wash, peel and core the apples;
  • Cut into pieces (not too big), then put them in a saucepan with the rest of the ingredients;
  • Cook over low heat about 25 minutes, stirring occasionally;
  • Put the apples in a blender and grind them until you obtain the texture of a heavy cream;
  • Put apple butter in a pot, let it cool down before using it, or store it in the refrigerator.

It’s Friday! How can I miss the opportunity of not being at Angi’s party?!? I hope to see you all there!

Beurre de pommes

beurre de pommes

La méchante reine de Blanche-neige pourrait être fière de moi, étant donné que mon panier de fruits depuis quelques semaines est toujours plein de belles pommes rouges. J’ai déjà mon Prince charmant, il faut seulement que je travaille pour avoir les sept nains. En attendant, j’ai préparé un beurre de pommes, tellement bon pour manger à la cuillère avec de la cannelle ou pour accompagner un gâteau. Une fois préparé, vous pouvez le garder dans le réfrigérateur quelques jours sans aucun problème.

Ingrédients:

4 pommes rouges • 3 bonnes cuillères à table de cassonade • 60 gr. de beurre • 1 cuillère à thé de jus de citron • 1 cuillère à thé de cannelle

  • Lavez, épluchez et épépinez les pommes ;
  • Coupez-les en morceaux pas trop grands, puis mettez-les dans une casserole avec les autres ingrédients ;
  • Laissez cuire à feu doux environ 25 minutes en remuant de temps en temps ;
  • Mettez les pommes au mixer et réduisez-les en crème épaisse ;
  • Mettez le beurre de pommes dans un pot, laissez refroidir avant de l’utiliser ou de le mettre au réfrigérateur.

Burro di mele

burro di mele

Ingredienti:

4 mele rosse • 3 cucchiai colmi di zucchero di canna • 60 gr. di burro • 1 cucchiaino di succo di limone • 1 cucchiaino di cannella

  • Lavate, sbucciate le mele e privatele del torsolo;
  • Tagliatele poi a pezzi non troppo grandi, mettete in una casseruola con il resto degli altri ingredienti;
  • Fate cuocere a fuoco basso per circa 25 minuti, mescolando di tanto in tanto;
  • Mettete le mele in un frullatore e frullate fino a ridurre in una crema omogenea;
  • Mettete il burro di mele in una vasetto, fatelo raffreddare prima di utilizzalo o metterlo in frigorifero.

apple sauce

69 thoughts on “Apple butter

  1. This looks so yummy, Margy! I really love a good apple butter and now you have inspired me to make some with all of the wonderful fall apples that surround me! Thanks for that! 😀

  2. Sì, mi piace MOLTO ! Però non posso mangiarlo perchè il mio medico mi dica “always eat your fruit FRESH and without sweeteners !”. Sighh … Nonostante tutto quello, grazie Margherita ! 🙂

  3. sì, però quando poi si accorge che sei una dolce fanciulla come biancaneve mi sa che prepara una pozione anche per te! 🙂
    Che bello rivederti maneggiare le mele! ancora ho qui i tuoi ravioli…
    mi piace molto l’idea di questo burro di mele, magari su può anche usare in sostutuzione a parte di burro e zucchero nei dolci morbidi, che ne pensi?
    Se mi dai l’ok io provo!

    • Tu dici? Allora starò attenta ad aprire la porta! :)) Questa idea di sostituirlo al posto di burro e zucchero non é affatto male… forse pero aumenterei un po’ il burro o aggiungerei dell’olio… io l’ho usato per guarnire (a breve posto la ricetta)…. ma si sa bene, tu sei la maga dei burri e dei dolci super originali… sono sicura che aggiustato a nodino ti verrebbe fuori una meraviglia!

  4. Eh per fare i sette nani bisogna impegnarsi parecchio ma sono sicura che ce la farai 🙂 Che idea golosa il burro di mele, non lo conoscevo, me lo immagino su una sfoglia leggera e croccante, che bontà! Un bacione Margherita!

  5. Oh! Homemade apple butter must be delicious. Looks tasty! Love your opening references to Snow White, too. I think you would not have a hard time finding your dwarves among your blog devotees who love your cooking!

  6. Pingback: Fiesta Friday #37 | The Novice Gardener

  7. Why on earth have I been spending a small fortune on apple butter from my local orchard when it is this simple to make? Thanks for opening my eyes…and teasing my taste buds with your delicious recipe and photos! 😀

    • Thanks a lot Nancy! I cannot guarantee you that mine will be as good as that one you buy from the local orchard, but it’s certainly easy to make…effortless I’d say! Thanks for being here, hop you’ll have a great Sunday!

  8. How completely delicious Margy! I can imagine slathering this butter on some banana bread and going straight to foodie heaven 🙂 I love your beautiful photos that create such a cosy mood 🙂

  9. Perfect timing for my visit here today. Just this morning I thought I must “do something” with all these apples. All the leaves have practically fallen from the tree but there are still wonderfully plump Jonathan apples waiting to be made into your apple butter. Beautiful post.

  10. Buono, buono, buono e ancora buonissimo! 🙂 Ma vuoi mettere un ripieno di una torta o di un crumble di mele aromatizzato con questo? Che go.du.ria 🙂 Quanto mi piace passare qui, sempre ricette interessanti, mai banali, tanto ricercate e foto belle, rustiche come piacciono a me!
    Marta

  11. It’s funny; as much as I love apples, I never just pick one up and eat it. We have beautiful Colorado apples and I pack them for all the children but rarely eat one. I however love baking and cooking with them. This apple sauce is perfect to sample the seasonal goodies! Hope you’re well, my dear!

  12. ‘Mele al burro’: oggi i miei alunni così hanno esordito, quando durante la ricreazione gli ho chiesto di tradurmi il tuo post 🙂 si lo so questo è sfruttamento, ma è stato molto piacevole seguire il filo del tuo discorso che penso ricorrerò a loro più spesso… e loro a te, perchè la tua ricetta è stata apprezzata anche da loro!Ovviamente con questa ricetta la mia è stata una dolce ricreazione!A presto!

  13. Io già mi vedo delle crepes calde, appena fatte, accompagnate con questo burro, una piccola noce sul lato destro del piatto, con una spolverata di cannella sopra e vicino una tazza di tè, anche lui alla mela, uno dei miei preferiti! Ecco, questa sarebbe la mia merenda dell’autunno 2014, guai a saltare un giorno! 🙂
    Le idee semplici che conquistano all’istante e fanno nascere sorrisi golosi le adoro…

  14. Pingback: Hazelnut cake with apple butter | La Petite Casserole

  15. I have never heard of such a thing, but it indeed looks so scrumptious, esp. when I see your next post. I bet I will love this apple butter as much as Nutella, and eventually, put it on everything!!!!!
    It could not be easier; I love love love this recipe. Thank you so much for sharing with all of us 😀

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