Butternut squash soup with coconut milk and caramelized onions

butternut squash and coconut milk soup

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Tell me, how many times did you promise yourself that it would have been the last time you eat food served on airplanes? I do it all the time. And also, how many times have you resisted eating something? It never happens to me. The funny thing is that I often eat at the airport, convinced that I will refuse the food that will be offered me, but in reality I always point my nose when the food cart is around, and I unavoidable find my self answering to the fateful question: “Chicken or pasta? ” . The same happens for breakfast, which is, according to where you’re travelling (east or west), more like a dinner or a midnight snack. When I go to Italy, I always travel with Air France, and now I know their menu by heart. I never know in advance what I will choose, but I definitely know that I will return the small trays almost empty. I keep dreaming the day when an appetizing warm soup will be offered to me! Let me wish you Happy Halloween my friends! I hope you’ll have a great night, I will start my party in a big way, co-hosting the Fiesta Friday #40 with the amazing lady of the house and the sweet Jhuls! I hope to see you there!

Ingredients:

800 gr. of butternut squash, peeled and diced • 150 gr. of chopped onion • 1 large sweet potato, peeled and diced • 1 can of coconut milk • 4 tablespoons of olive oil • 2 heaped tablespoons of butter • 1 tablespoon of balsamic vinegar • 1 tablespoon of brown sugar • table salt and pepper

  • In a casserole stir-fry about 80 gr. of onion with olive oil for 2-3 minutes;
  • Add the pumpkin and the sweet potato, let them stir-fry for 5 minutes over a big heat, stirring occasionally; add salt and pepper;
  • Lower the heat, add the coconut milk and a little bit of water, let it simmer until vegetables are tender;
  • Meanwhile, melt the butter in a pan, add the remaining onions and cook over a high heat for a few minutes;
  • Add the vinegar and the brown sugar, reduce the heat and cook until the onions are browned and slightly caramelized; turn off the heat and set aside;
  • Blend the butternut squash with a blender and adjust the seasoning if necessary;
  • Pour the soup in the bowls and garnish them with caramelized onions and a drizzle of olive oil.
  • Add some water if necessary, or if you prefer a lighter soup.

Crème de citrouille et lait de coco avec oignons caramélisés

Butternut squash and caramelised onions

Dites-moi, combien de fois vous êtes-vous promis que c’était la dernière fois que vous mangeriez la nourriture proposée par une compagnie aérienne ? Moi, presque toujours. Et dites-moi aussi, combien de fois pendant un vol n’avez-vous rien (absolument rien) mangé ? Moi, jamais. Le plus drôle, c’est que souvent je mange à l’aéroport, convaincue que je refuserai tout ce qu’ils me proposeront, puis je me trouve toujours à pointer mon nez en répondant à la question fatidique « Chicken or pasta ? » La même chose, pour le petit déjeuner, qui selon la direction (est ou ouest) ressemble plutôt à un diner ou à un spuntino di mezzanotte. Quand je pars de l’Italie, je voyage presque toujours avec Air France, désormais je connais les menus par cœur. Je ne sais jamais à l’avance ce que je choisirai, mais j’ai la certitude que je donnerai à l’hôtesse de l’air les petits plateaux presque vides. De toute façon je n’arrête pas de rêver le jour où une belle et savoureuse soupe me sera proposée.

Ingrédients:

800 gr. de citrouille, pelée et coupée en dés • 150 gr. d’oignon haché •
1 grosse patate douce, pelée et coupée en dés • 1 cannette de lait de coco • 2 bonnes cuillères à table de beurre • 1 cuillère à table de vinaigre balsamique • 1 cuillère à table de sucre de canne • 4 cuillères à table huile d’olive • sel et poivre

  • Rissolez environ 80 gr. d’oignon avec l’huile d’olive pendant 2/3 minutes ;
  • Ajoutez la citrouille et la patate douce, laissez rissoler pendant 5 minutes à gros feu, en remuant de temps en temps ; salez et poivrez ;
  • Baissez le feu, ajoutez le lait de coco* et un petit peu d’eau, laissez mijoter jusqu’à ce que les légumes soient tendres ;
  • En attendant, faites fondre le beurre dans une poêle, ajoutez les oignons qui restent et faites cuire à gros feu quelques minutes ;
  • Ajoutez le vinaigre et le sucre, baissez le feu et faites cuire jusqu’à ce que les oignons soient foncés et un peu caramélisés, éteignez le feu et réservez ;
  • Passez la citrouille au moulin à légumes ou au mixeur, corrigez l’assaisonnement si nécessaire;
  • Servez la soupe dans des bols et décorez avec des oignons caramélisés et un filet d’huile d’olive.

*Ajoutez plus eau si nécessaire ou si vous préférez une soupe moins épaisse.

Crema di zucca con latte di cocco e cipolle caramellate

crème de citrouille et lait de coco

Ingredienti:

800 gr. di zucca, pelata e tagliata a cubetti • 150 gr. circa di cipolla affettata finemente • 1 grande patata dolce, pelata e tagliata a cubetti • 1 lattina di latte di cocco • 4 cucchiai d’olio • 2 cucchiai abbondanti di burro • 1 cucchiaio di aceto balsamico • 1 cucchiaio di zucchero di canna • sale e pepe

  • In una casseruola fate soffriggere la cipolla con l’olio d’oliva per 2/3 minuti;
  • Aggiungete la zucca e la patata dolce, lasciate rosolare per 5 minuti a fuoco alto, girando di tanto in tanto; salate e pepate;
  • Abbassate la fiamma, aggiungete il latte di cocco e un po, d’acqua*, lasciate cuocere fin quando le verdure risulteranno tenere;
  • Nell’attesa fate fondere il burro in una padellina, aggiungete le cipolle rimanenti e fatele cuocere a fuoco alto per qualche minuto;
  • Aggiungete l’aceto balsamico e lo zucchero, abbassate la fiamma e cuocete fino a quando le cipolle saranno diventate scure e inizieranno a caramellare; spegnete il fuoco e tenetele da parte;
  • Riducete la zucca in crema con un mixer o un frullatore, aggiustate di sale;
  • Versate la crema di zucca e latte di cocco nelle scodelle e guarnite con le cipolle caramellate e un filo d’olio.
  • Aggiungete altra acqua se necessario o se preferite una crema meno densa.

61 thoughts on “Butternut squash soup with coconut milk and caramelized onions

  1. 🙂 ahaha mi rivedo in quella domandina inziale! anche io alla fine se mi trovo le cose davanti non so dire di no.. giammai! 😀
    ecco comunque se e quando mi offriranno una zuppa meravigliosamente buona come quella che hai preparato tu, ti pensrò a lungo! ma mi sa che devo viaggiare in prima classe…e ora come ora al max mi mettono nella stiva insieme ai bagagli!!! 🙂
    ti abbraccio Margy, spero tu stia bene. Io sempre così così… ma ci sono 🙂

  2. L’avevo intravista su fb e amata a colpo d’occhio, amore confermato oggi dalla lettura degli ingredienti come sempre originali e mai scontanti e mescolati in maniera sapiente… poi ecco hai realizzato la vellutata dalla consistenza perfetta… ne troppo acquosa ne troppo crema 🙂 alla prossima spesa segno il latte di cocco… non vedo l’ora di provare:* un abbraccio tesoro:))

  3. I have three delecata squash and two sugar pumpkins that have been destined for a soup for a while now, somehow, I can not seem to get my act together even though it is a simple (yet satisfying) endeavor. You have inspired me.

    As for the plane, I can speak on this subject in great length but will spare you. I have not traveled Air France (lucky you) but I suspect the food offerings are better than Alaska Air (not hard to do). I have a long, drawn out (but civilized) routine when I travel and even yet, I can’t seem to say no to a cart with food…chicken or lasagna indeed (although now it is more like “bad” or “worse”).

  4. Pingback: Hyderabadi Dum Chicken Biryani | Healthy BODY Healthy MIND

  5. Pingback: Halloween special: Messy sausage mummy! | Healthy BODY Healthy MIND

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